Inne

OŚWIADCZENIE PKOl w sprawie artykułu zamieszczonego w Gazecie Codziennej "FAKT" w dniu 9 marca 2017 r.

W nawiązaniu do tez zawartych w artykule zamieszczonym w Gazecie Codziennej "FAKT" w dniu 9 marca 2017 r. Polski Komitet Olimpijski (PKOl) informuje:

1. PKOl jest Stowarzyszeniem, działa w oparciu o Prawo o Stowarzyszeniach i podlega polskim przepisom prawa finansowego oraz zasadom kontroli.

2. PKOl działa zgodnie ze Statutem, który określa prawa i obowiązki Stowarzyszenia i jest zarejestrowany w KRS. Posiada wybrane demokratycznie przez Walne Zgromadzenie, raz na 4 lata, władze: Zarząd, Prezesa, Komisję Rewizyjną. Organy te mają statutowy obowiązek dbania o pozyskiwanie i wydatkowanie środków finansowych. Za każdy rok bilansowy PKOl zgodnie z ustawą o rachunkowości i innymi regulacjami przygotowuje Roczne Sprawozdanie Finansowe i Sprawozdanie z Działalności. Od 2005 roku Roczne Sprawozdanie Finansowe PKOl jest przedmiotem badania niezależnego biegłego rewidenta. Od 2015 roku Roczne Sprawozdanie Finansowe bada Deloitte Polska Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością Sp.k.

3. Prezes PKOl pełni tę funkcję społecznie, nie jest pracownikiem PKOl, nie otrzymuje żadnego wynagrodzenia.

4. PKOl finansuje swoją działalność statutową ze środków pozyskanych z umów sponsorskich, w roku 2016 dofinansowanie z budżetu Państwa do zadań statutowych PKOl wyniosło 1,8% budżetu Stowarzyszenia. Umowy sponsorskie są rozliczane pod warunkiem przedłożenia szczegółowych raportów z ich realizacji, ocenianych przez zewnętrzne firmy wyznaczone przez sponsorów.

5. Do działalności statutowej PKOl zaliczamy m.in.: zapewnianie uczestnictwa Polskiej Reprezentacji Olimpijskiej w Igrzyskach Olimpijskich i innych zawodach organizowanych pod patronatem Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego, działalność edukacyjną, kulturalną i socjalno-pomocową dla olimpijczyków.

Warszawa, dnia 9.03.2017 r.

Sponsor Strategiczny

Sponsor Generalny